Yerli Otomobil TOGG logo tasarımı, 6 ay önce TOGG tarafından yapılan Twitter paylaşımlarında ortaya çıktı. Tanıtımdan önce kesinlik kazanan TOGG logo tasarımı, algı açısından hem geçmişteki önemli bir ana göndermede bulunuyor, hem de Türkiye’nin yerli otomobil yolculuğunu bizlere hatırlatıyor…
Yerli otomobilimiz TOGG logo tasarımı sade bir anlatım diliyle çalışılmış ve harf kalınlıkları da kararında ayarlanmış olarak görünüyor. Tasarım küçük ve büyük kullanımlarda bir bozulma tehlikesi bulunmayan stilde dizayn edilmiş. Belli ki profesyonel bir ajansın eli değmiş.
TOGG logo tasarımı, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun baş harflerinden oluşan bir isme sahip. Harfler kendi içerisinde değerlendirilerek oluşturulan TOGG yazısı aslında araç tasarımındaki dinamizm ve gücü çok iyi yansıtmıyor. TOGG harfleri daha yumuşak hatlara sahip bir grup markasına ait bir logo gibi algılanıyor. Bu sebeple TOGG araçlarının model isim ve logolarına ihtiyacı var. Bu modeller ile öne çıkması daha iyi olur gibi görünüyor. Örnek olarak TOGG bir KOÇ grubu gibi düşünelim PARS-SUV ismi TOGG’un bir modeli olsun ARÇELİK de KOÇ’un bir markası. Burada ifade etmek istediğim TOGG’un otomobil markası için pek de uygun bir logo olmadığıdır.
Logoda muhtemelen “O” x değer olarak alınmış olsa gerek ki 3 adet “O” harfinden iki tane “G” üretilmiş. Ancak her alınan orandan harf üretmek bazen doğru olmayabiliyor. “T” harfi ve sağ ucunun dairesel şeklinde “O”ya uyum sağlanma çabası profesyonelliği ve tasarım kalitesini bir miktar zedeliyor. Bu grafik işlemi T harfinin kendi yapısını bozmuş ve bayağılaştırmış olarak görüyorum. Diğer yandan G harflerinin duruşu ve bize anlatmak istediği duygu “çok konuşan çenesi geniş, açık ve sıkı olmayan” olarak algılanıyor. “T” harfinin daha güçlü ve dik duran bir yapısı olması gerekirken çok sıradan bir “T” harfine karar kılınmış. “O” ve “G”lerin ise otomobil tekerleklerine benzetilme düşünesi, yıllar sonra gelen yerli otomobilin TOGG logo tasarımı değerini ve gücünü iyi yansıtmadığını kesinlikle söyleyebilirim.