Logo tasarımı” ve “markalaşma” nın aynı şey olduğuna dair çoğu zaman genel bir algı ile karşılaşırsınız. Bazen bu iki terim eş anlamlı olarak bile kullanılır. Bununla birlikte, birbirleriyle yakından ilişkili olmalarına ve birlikte uyumlu bir şekilde çalışmaları gerektiğine rağmen aslında çok farklı süreçlerdir.
Logo tasarımı, bir şirketi, ticari bir ürünü, herhangi bir kamu ve özel kurumu tanımlayan, kolayca tanınabilmesi beklenen bir grafik semboldür. Nerede olursanız olun her anımız dikkatimizi çekmeye çalışan grafik unsurlarla dolu. Logo, ticari açıdan rekabetçi bir dünyada bir markayı ayırt etmenin yollarından biridir. Bir logo genellikle tipografi, grafik / sembol ve renklerin birleşimidir. Bir markanın görsel kimliğinin bir parçası olan en önemli bir grafik unsurdur.
Chanel’in logo ve marka bilinci lüks markalar arasında en ünlülerinden biridir. Karşılıklı ve birbirine kenetlenen iki C’den ve tüm başlıklarda yazılı CHANEL kelimesinden oluşur. Bazen marka iki C’yi ayrı olarak (örneğin bazı ürün ambalajlarında) veya yalnızca “CHANEL” kısmını (örneğin web sitesinde) kullanır. Bu nedenle, logonun farklı kanallarda çok amaçlı kullanımı vardır. Bu logo ve marka bilinci tanımına oldukça uyan bir örnektir. Bitmedi, şimdi de marka tanımına geçelim.
Marka, bir şirketin belirli ürünlerini, hizmetlerini ve faaliyetlerini hem pratik hem de duygusal bir şekilde düşünürken aklında beliren fikir veya imajdır. Bu fiziksel ve duygusal kombinasyon, bir kişi ile bir görsel kimlik arasındaki tüm temas noktalarına maruz kaldığında tetiklenir. Bunlar, marka adı, logo, ürünler, personel veya reklam olabilir. Logoyu gördükten sonra ve markaya biraz aşina iseniz, bazı görüntüler ve duygular aklınıza gelebilir; Yukarıdaki fotoğraf kolajı gibi görünebilir. Bazı insanlar lüks ve zarafet hissine kapılabilir, markanın kurucusunu moda ikonu olarak hatırlayabilir, ürünleri (makyaj, giysi, aksesuar), yüksek fiyatlar veya mağaza içi deneyimi düşünebilir . Deneyim ve algı her birimiz için farklı olacaktır. Bununla birlikte, CHANEL’in markalaşma stratejisinin bir sonucu olarak, markanın genel izlenimi genel nüfus için oldukça benzer olmalıdır. CHANEL’in kişiler üzerindeki marka bilinci ve konumlandırması bu şekilde dizayn edilmiştir.
Logo tasarımı bir logo tasarlama sürecidir. Markalaşma, marka oluşturma sürecidir. Daha açık olmak gerekirse, şirketler tarafından ürünlerini ve organizasyonlarını hızlı bir şekilde insanlara tanımlamalarına yardımcı olmak ve onlara ürünlerini rakiplerine göre seçmeleri için bir sebep vermek üzere tasarlanmış bir stratejidir. Bir markalama stratejisi, belirli bir markanın ne olduğunu ve ne olmadığını netleştirir. Markalama farklı araçlar kullanılarak yapılabilir. Marka bilinci oluşturma stratejisinde kullanılan unsurlardan bazıları şunlardır:
• Marka tanımı: amaç, değerler, söz
• Marka konumlandırma
• Marka kimliği: isim, ses tonu, görsel kimlik tasarımı ( logo tasarımını içerir )
• Reklam ve iletişim: Sosyal medya, Televizyon, radyo, dergiler, açık hava reklamları, web sitesi, mobil uygulamalar v.b.
• Sponsorluk ve ortaklıklar
• Ürün ve ambalaj tasarımı
• Mağaza içi deneyim
• Çalışma alanı deneyimi ve yönetim tarzı
• Müşteri hizmeti
• Fiyatlandırma stratejisi
Gördüğünüz gibi, logo tasarımı bir markanın görsel kimliğini tasarlamak için kullanılan araçlardan biridir. Logo ve marka arasındaki farkı şimdi daha iyi anladığınızı hissederek bu işin şirketler için neden bu kadar önemli olduğuna geçelim.
Bir logo, marka bilinci oluşturma unsurlarından yalnızca biri olmasına rağmen, çoğunlukla müşteriler ve diğer paydaşlara sosyal medyada, web tasarımında, katalog tasarımlarında, mali evraklarda, ambalaj tasarımlarında, reklamlarda ve mağazalarda görünür halde olacaktır. Bu nedenle logo tasarımı, insanların bir kuruluşu, ürünlerini ve hizmetlerini hızlı bir şekilde tanımlamasını sağlayan ana grafik öğelerinden biri olarak düşünülmelidir. Ve çoğu zaman, insanların sizi tanımlamak için kullanacakları ilk şey olacaktır. İyi tasarlanmış bir logo ve marka bilinci oluşturma amaçları işte bu kadar önemlidir.
1. İyi tasarlanmış bir logo, insanların markanızı hızlı bir şekilde tanımlamasına ve hatırlamasına olanak tanır: Bir logo, müşterileriniz ve diğer paydaşlarınız için ana kimlik noktalarından biridir. Ardından markanızı birkaç saniye içinde, farklı kanallarda ve temas noktalarında tespit etmeye yardımcı olur.
2. Farklı iletişim kanalları üzerinde tutarlılık yaratır:Günümüz dünyasında, işletmeler ve organizasyonlar web siteleri, bloglar, sosyal medya, etkinlikler, broşürler, kartvizitler v.b. Dahil olmak üzere çeşitli platformlarda aynı değerde bulunur.
3. Marka, kimliğinizin bir parçasıdır: Markanızın veya kuruluşunuzun logosu marka kimliğinizin bir parçası olacaktır. Bu çok önemlidir, çünkü marka adınızı, değerlerinizi ve kişiliğinizi iletişim kurduğunuz diğer insanlara grafiksel olarak yansıtmak ana araçlardan biridir.
4. Profesyonel bir imaj yaratır ve beklentilerini arttırır: İnsanlar, bir markadan logosundan başlayarak profesyonel bir görünüme sahip olmasını bekler. Uzman bir tasarımcı tarafından yapılan iyi bir logo tasarımı, markanızı öne çıkaracak, aynı zamanda daha güvenilir görünecektir. Ayrıca, profesyonel tasarım ajansı ile çalışmak benzersiz, yenilikçi ve markanızın kimliğini yansıtan bir logoya sahip olma şansınızı artıracaktır.
5. Markanızı rakiplerinizden ayıracaktır: Markalar kendilerini rakiplerinden farklılaştırmak için logo tasarımı ile oynayabilirler. Logo tasarımı için farklı renk, şekil, stil ve tipografilerin kullanılması, rakiplerinizle karşılaştırıldığında markanızın ne olduğunu ve ne olmadığını göstermek için harika bir yoldur. İyi bir logo tasarımı, insanların sektördeki markayı hatırlamalarına da yardımcı olacaktır.
6. Paydaşlarınızla duygusal bir bağlantı kurabilir ve marka bağlılığını artırabilir: İnsanlar logonuzu gördüklerinde markanızla anında bağlantı kurmalıdır. İyi bir logo tasarımı, insanların kuruluşunuzdaki hafızasını ve onları nasıl hissettirdiğini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Duygu olumluysa, kişi potansiyel bir müşteri, çalışan veya sağlayıcı olsun, logo ve marka bilinci oluşturma stratejinizin diğer unsurlarının yanı sıra marka ile olan duygusal bağlantısına da katkıda bulunacaktır.
Sonuç
Sonuç olarak, bir logo, markayı temsil eden bir grafik öğesidir, bir marka ise kuruluşu temsil eden tüm somut ve somut olmayan unsurların bir kombinasyonudur. Marka olmasaydı, logonun gerçek bir anlamı olmazdı, sadece grafiksel bir unsur olurdu.
Bir araya getirildiğinde, iyi tasarlanmış bir logo ve etkili bir markalama stratejisi, kuruluşların kitlelerine etkili bir şekilde ulaşmasına yardımcı olur, ancak aynı zamanda endüstri lideri, esnek bir marka oluşturur.Sonuç olarak, bir logo, markayı temsil eden bir grafik öğesidir, bir marka ise kuruluşu temsil eden tüm somut ve somut olmayan unsurların bir kombinasyonudur. Marka olmasaydı, logonun gerçek bir anlamı olmazdı, sadece grafiksel bir unsur olurdu.
Bir araya getirildiğinde, iyi tasarlanmış bir logo ve etkili bir markalama stratejisi, kuruluşların kitlelerine etkili bir şekilde ulaşmasına yardımcı olur, ancak aynı zamanda endüstri lideri, esnek bir marka oluşturur. Girişimciyseniz ve yeni bir marka oluşturmayı düşünüyorsanız, genel marka stratejinize uygun, iyi tasarlanmış bir logonun önemini hafife almayın. Uzun vadede markanız ve kuruluşunuz için faydalı bir yatırım olacaktır.
Logo Tasarım ve Markalaşma ihtiyaçlarınız için bize ulaşınız. Sektörde başarılı olmanız için firma ve ürünlerinizin marka yönetimini gerçekleştirelim.